Pomladni Izlet Srbija

POMLADNI IZLET

SARAJEVO – VIŠEGRAD – TARA – ZLATIBOR – ZLATAR 10. 5. – 14. 5. 2024 (5 DNI/4 NOČITEV)

1.DAN: zbor v Goriških Brdih in vožnja do Sarajeva. Ogled Sarajeva z lokalnim vodnikom, kjer si bomo ogledali glavne znamenitosti Sarajeva. Nočitev v Sarajevu.

2DAN: po zajtrku bo sledil prosti čas v Sarajevu za nakupe, okušanje sarajevske ulične kulinarike, morda zadnjo bosansko kavo itd. Ko se ponovno zberemo se odpeljemo do Višegrada, prizorišča, kjer se dogaja roman po istoimenskem mostu čez Drino in ga je dal zgraditi bosanski janičar Mehmed Paša Sokolović. Most je doživel svoje morda najbolj krvavo poglavje točno pred tridesetimi leti, čeprav je roman med drugim literarni spomenik krvavi zgodovini (predvsem pravoslavnih) prebivalcev, ki naj bi jim most navsezadnje služil. Sledil bo čas za kosilo, po katerem sledi nekaj prostega časa. Tam se bomo srečali z lokalnim vodnikom, s katerim se bomo vkrcali na tamkajšnjo ladjico Grizzly. Z ladjico se bomo vozili od Višegrada do Perućca skozi edinstveni kanjon reke Drine. Po prihodu v Perućac se bomo odpeljali do Zlatiborja. Prihod v hotel v večernih urah. Večerja. // nočitev v hotelu v Zlatiboru

3DAN: po zajtrku se bomo odpravili na najdaljšo gondolo na svetu (okoli 10 km) od centra Zlatiborja do vrha Tornika (1496 mm) – proti doplačilu. Tisti, ki ne želijo na gonodolo pa lahko obiščejo mestno tržnico za nakupe lokalnih proizvodov in spominkov. Sledila bo vožnja do Sjenice in Pešterski planoti do razgledne točke Molitva, od koder se razprostira pogled na kanjon reke Uvac, kjer je eden redkih krajev, kjer je možno še videti beloglavega jastreba. Sledi kosilo na razgledni točki. Sledila bo vožnja do Sjenice, kjer bomo obiskali staro carsko mošejo. Sledil bo prost čas za samostojne oglede. Vrnitev v hotel. Večerja in nočitev.

// nočitev v hotelu v Zlatiboru

4.DAN: po zajtrku bomo obiskali Mokro Goro, sledi obisk Drvengrada, kjer si bomo ogledali etno vas Emira Kusturice. nato pa se bomo odpravili na železniško postajo, kjer vas ob 10.30 čaka vožnja po Šarganski osmici. Vožnja se bo končala na postaji Jatare. Naše potovanje bomo nadaljevali čez prelaz preko reke Tare proti jezeru Perućac, kjer si boste privoščili postanek za fotografiranje na razgledišču Zelenika in postanek ob reki Vrelo (reka Godina, dolga 365 metrov), nato pa nadaljujte proti Bajini Bašti, kjer je predviden ogled simbola mesta “Hiške na skali”. Možnost kosila v eni izmed restavracij ali prosto. Sledil bo obisk ene izmed lokalnih destilarn rakije, kjer se bomo podučili o način izdelave različnih vrst rakije. Vrnitev v hotel, kjer nas bo čakala večerja (tukaj lahko organiziramo akustični glasbeni program ali srbski večer), nočitev.

5. DAN: po zajtrku se odjavite iz nastanitve in se odpravite proti pečini Stopić za ogled ene najbolj zanimivih jam v Srbiji. Nadaljujte pot proti Sirogojnu za ogled muzeja “Staro selo” in kratkotrajni postanek. Nato se odpravite proti Užicu in vasi Zlakusa, kjer vas čaka sprehod približno 800 metrov do domačije “Terzića avlija”. Ogled domačije, kosilo in kratka delavnica lončarstva. Nadaljujte pot proti Čačku, Beogradu ter naprej proti Zagrebu in Sloveniji.

DU Dobrovo