Enodnevni Izlet – Spoznavajmo Kočevsko

KDAJ: SREDA, 19. junij 2024

ODHOD:  6.00 Štaloni

POVRATEK:  do 21.00

PRIJAVE: zbiramo v četrtek, 30. maja od 17.00 do 19.00 ure v društveni pisarni.

CENA: 65,00 € (v ceno je vključen prevoz, vodenje, vstopnine in kosilo)

Na avtobusu bo krof in pijača.

 

Program

Destinacija Kočevsko – trajnostna in zelena destinacija, katere gozdovi predstavljajo najbolj ohranjen in zaokrožen gozdni habitat v Evropi. Pokrajina se ponaša z bogato naravno in kulturno dediščino, težka, garaška zgodovina tukajšnjih prebivalcev pa je poskrbela, da lahko danes obiskovalcem ponudimo raznovrstne in razgibane obiske. Dobrodošli na Kočevskem!

Dan poln novih doživetij se bo začel v Kočevski Reki, vasici, ki je bila dolgih 40 let zaprta za oči javnosti. Tu se boste razdelili v dve skupini.

Prva skupina si bo v spremstvu lokalnega turističnega vodnika ogledala skrivnostni Bunker Škrilj, ki je dolgo veljal za eno največjih državnih skrivnosti in je šele nekaj let nazaj odprl vrata javnosti, da si lahko obiskovalci končno ogledajo več kot 500m podzemnih hodnikov in prostorov, ki so dolga leta burili domišljijo.

Druga skupina pa se bo skupaj z lokalnim turističnim vodnikom odpravila na sprehod skozi vas, kjer si boste na poti ogledali moderno cerkev Sv. Janeza Krstnika, v senci katere mogočno stoji tudi najdebelejši oreh v Sloveniji. Ogledali si boste tudi park Manevrske strukture narodne zaščite, ki je imel ključno vlogo pri ustanovitvi samostojne države Republike Slovenije in se sprehodili do Reškega jezera.

Nato se skupini zamenjata.

Pot nas bo naprej vodila v kočevski Rog. Prva postojanka bo kmetija Rajhenav, kjer vas bo gospodarica postregla z okusnim kosilom.

Po kosilu bomo pot nadaljevali proti Bazi 20, ki je bila od aprila 1943 do decembra 1944 bivališče političnega vodstva slovenskega narodnoosvobodilnega gibanja. Je edini na tako skriven način zgrajen in ohranjen sedež vodstva odporniškega gibanja v Evropi in zato pomemben spomenik slovenske državnosti. Tu vas bo pričakal vodnik Dolenjskega muzeja Novo mesto, ki vam bo razkazal območje in predstavil zgodovino, ki se je tu odvijala.

Po ogledu Baze 20 se boste odpravili proti domu.

Dodaj odgovor