Enodnevni Izlet na Kočevsko 2024

sreda 19.6. in četrtek 20.06.2024

Za enodnevni izlet smo se v društvu odločili raziskat Kočevko. Velik  del Kočevske je bil razglašen za zaprto območje in zato za javnost nedostopen. Zato smo v naš program vključili obisk Kočevske reke in bunkerja Škrilj ter obisk Baze 20 z vodenjem vodičev iz Dolenjskega muzeja.  Zanimanje za izlet je bilo res veliko, saj se jih je prijavilo kar 100 članov, zato smo izlet organizirali v sredo 19.06. in v četrtek 20.06.

Po prihodu v Kočevsko Reko smo se razdelili v dve skupini. Eni so odšli na ogled Bunkerja Škrilj. Bunker je dolgo veljal za eno najbolj varovanih skrivnosti in se je gradil  med letoma 1953-1957 v strogi tajnosti. Vodnica Irma nam je povedala presunljive zgodbe o delavcih, ki so morali svoje delo držati kot veliko skrivnost pred domačimi in prijatelji ter v klepetih z znanci.  Druga skupina pa se je sprehodila po naselju, spoznala zgodovino kraja in Kočevskih Nemcev ter njihovo usodo, si ogledala na novo zgrajeno cerkev Janeza Krstnika in ob njej najdebelejši oreh v Sloveniji star 400 let.  Ogledali smo si še Parku Manevrske strukture narodne zaščite, kjer je bil prvi postroj slovenske vojske v samostojni sloveniji. Na tem mestu stoji spomenik z preroškimi besedami Lojzeta Peterleta izrečenimi ob osamosvojitvi Slovenije. PRIHODNOST PRIPADA POGUMNIM.

Sledilo je kosilo na kmetiji Rajhenav v Kočevskem rogu.Po kosilu smo se odpeljali do Baze 20, kjer smo si ogledali bivališča političnega vodstva slovenskega narodnoosvobodilnega gibanja in poslušali res zanimivo razlago zelo razgledanega vodiča iz Dolenjskega muzeja, ki nas je tako živo vpeljal v tisti vojni čas, ko je peščica ljudi postavila pomembne temelje naši zdajšnji državi in temu, da imamo sedaj svojo državo.

Dan je bil res lep in doživet, videli smo poseben košček naše domovine, zelen, prekrit z gozdovi in poln bogate zgodovine in preteklosti.

Hvaležni smo vodstvu društva in Vesni za vso organizacijo in usklajevanje izleta ter vsem nam, ki smo poskrbeli za dobro voljo in prijetno druženje.

Vtise sta strnili Evgenija in Mariza

Ogled Vseh Fotografij