Aktivnosti v Letu 2022

Koronski čas je bilo obdobje, ki je zamrlo delovanje  DU Dobrovo. Kljub temu so se posamezniki potrudili, da so člani tudi v tem obdobju ob praznikih prejeli vsaj voščilnico po pošti. Društvo namreč vključuje preko 350 upokojencev, veliko jih je že zakorakalo v osemdeseta in devetdeseta leta in je za vse  koronski čas v izolaciji predstavljal težko obdobje.

 

OBČNI ZBOR DRUŠTVA

Po dveh letih mirovanja smo v  maju uspešno izpeljali občni zbor društva, kjer je bila za predsednico izvoljena Vesna Filej. Občni zbor je bila prva priložnost za druženje po omejitvi gibanja, kjer se je srečalo preko 100 članov. Popoldan je v Vinski kleti na Dobrovem minil v veselem razpoloženju, dobri hrani in klepetu ter glasbi in plesu.

 

PIKNIK

Drugi dogodek, PIKNIK, je društvo organiziralo 28. avgusta. Piknik je bil načrtovan v Čelu. Ker pa nam vreme ni bilo naklonjeno, smo se preselili v Vinsko klet. Potreba po druženju je med člani še kako prisotna, saj se je ponovno zbralo preko 100 članov.

 

IZLET

Tradicionalen večdnevni  jesenski izlet je bil v oktobru na željo članov, organiziran le enodnevno. Še vedno je med člani prisotna bojazen zaradi okužb s korona virusom. Kljub temu smo v dveh urah zapolnili vsa mesta na avtobusu.

 

JEZ VAJONT, CONEGLIAN IN TREVISO – 29.oktober                                                                 

Najprej smo se zapeljala v dolino reke Vajont, do enega najvišjih jezov na svetu z 262 m višine. Leta 1963 je bil jez prizorišče velike tragedije. Zaradi akumulacijskega jezera nad jezom, ki je razmočil tla se je z gore sprožil ogromen plaz in velik poplavni val je poplavil vas Longarone v dolini reke Piave. V 7 minutah je umrlo skoraj 2000 ljudi. Z lokalnim vodičem smo si ogledali jez in dolino, ki se je po tragediji spremenila. Pot nas je nato vodila do Conegliana, Tu je doma slavni Prosseco in pohvalijo se lahko z najstarejšo vinsko šolo v Italiji. Po ogledu šole je sledila tudi degustacija vina, ki ga predeluje šola. Sledil je  sprehod po starem mestnem jedru Conegliana.

Pozno popoldne je bilo namenjeno obisku Trevisa, mesta, ki marsikdaj  ostane v senci bližnjih Benetk. Mesto ni poznano samo po okusnem radiču, ampak tudi po številnih znamenitostih in labirintu prepletajočih se ulic in starih portalov, ki se sklanjajo nad reko. Zadovoljni in polnih novih vtisov ter prijetnega druženja smo se v večernih urah vrnili domov.

 

ŠPORTNA IN TERAPEVTSKA VADBA

S 1. oktobrom smo pričeli v telovadnici šole na Dobrovem športno in terapevtsko vadbo za starejše. V dveh skupinah vadbo obiskuje  40 udeležencev.

 

PREDAVANJE DEMENCA

Zadnji dan v novembru smo za člane društva organizirali predavanje DEMENCA, kako jo prepoznati in  kje poiskati pomoč. 30 članov je prisluhnilo Sonji Valič in Sonji Planko iz društva GO-SPOMINČICA.

 

NOVOLETNO SREČANJE

Nedelja 4.decembra je bila rezervirana za NOVOLETNO SREČANJE članov in članic društva. Druženje z zabavo in večerjo  je bilo organizirano v Vinski kleti na Dobrovem.

 

OBDARITEV STAREJŠIH OBČANOV

Pred prazniki smo člani društva s pomočjo Občine BRDA obiskali in  obdarili vse starejše občane. Poleg simboličnega darila, smo jim želeli prenesti predvsem malo veselja za praznike in dobre želje v prihajajočem letu.

Zahvaljujemo se Občini Brda, Vinski kleti Dobrovo in  OŠ Alojza Gradnika Dobrovo, ki vedno prisluhnejo našim potrebam in željam ter nam omogočijo izvajanje naših dejavnosti.

 

Vsem Bricem želimo vesele in radostne praznike in vse dobro v letu 2023.

Hvaležni smo za vse skupne trenutke, ki smo jih preživeli v letu 2022.